Skrivet av: Hans Åberg | 29 maj 2010

Småbarnsgrupper och maxtak

Moderaterna vill enligt dagens SvD ta bort maxtaket för antal barn i förskolan. Säger att det inte speglar kvalitet på rätt sätt. Centern är beredd att följa. Vi folkpartister delar inte denna åsikt utan anser att maxtaket är ett bra och lätt mål att utvärdera.

– ”De här målen är väldigt viktiga och tar man bort dem skulle barngrupperna öka som ett brev på posten” säger Lotta Edholm, folkpartistiskt skolborgarråd. Lotta Edholm skriver mer om barnomsorgsgarantin på sin hemsida.

Många föräldrar är oroliga. För de rödgröna är maxtaket en stor sak och de har som uttalad målsättning att sänka barngruppernas storlek.

I Bromma har vi intagit en pragmatisk hållning till maxtaket och i vissa fall valt att frångå principen. Alltid på rekommendation av förskolan själv som ser mer till grupp för grupp. Vissa grupper fungerar utmärkt trots att de är större, andra fungerar mycket dåligt trots att de är mindre. Det beror på individerna själva; både barn och förskolelärare.

Ett annat viktigt mått är ju också antalet vuxna förskolelärare per barn, det kanske bättre speglar kvaliteten på barnomsorgen än antalet barn i varje grupp. Men det bästa kvalitetsmåttet är naturligtvis brukarnas egna betyg vilket är en uppföljningsfråga som folkpartiet drivit under mandatperioden. På Stockholm Stads hemsida har det i dagarna lagts ut en alldeles färsk brukarundersökning från förskolan.

Överlag får förskolorna Stockholm väldigt höga betyg, 84 % av föräldrarna är mycket nöjda med hur förskolan fungerar. Privata förskolor får högre betyg än kommunala.

Mvh/Hans Åberg

Annonser

Responses

 1. Tak på barngrupper kan väl inte bara gälla i förskola utan även i skolan. Fick idag reda på att min dotter ska dela en fröken med 28 andra barn i Ålstensskolan. En fritidsassistent kommer att finnas till hands också. Visst finns det möjlighet att stora grupper fungerar bra men någon gräns måste det väl ändå finnas. Hur ska en lärare se alla 29 sjuåringar? Det finns inga goda andor i världen som kan hjälpa en lärare med det.
  Så behåll taket i förskolan gärna som en programpunkt men utöka den också till lågstadiet och mellanstadiet.

 2. Hans inlägg är helt klockrent liberalt. Exakt så måste det vara.

  MVH Ragnar Persson

 3. Signaturen Cecilia Brinck har kommentarat artikeln:
  ”Vi vill inte slopa taket!
  Såhär skriver vi i vår rapport:
  ”Man ska, i likhet med idag, ha en gräns för barngruppernas storlek men man kanske i stället ska prata om måttet: Hur många vuxna finns det för barnen? Blir varje barns individuella behov tillgodosedda? Får alla barn ta plats och följs varje barns utveckling upp på ett fullgott sätt?”
  Att bara mäta barngruppernas storlek är trubbigt eftersom det inte får med hur varje förskola arbetar med barngruppen och det säger väldigt lite om hur varje barn blir sett.”
  … så i mina ögon verkar Svd artikeln vara ett fult försök att sprida en vantolkning!!

  • Men då har vi en likartad uppfattning även om det var svårt att utläsa i artikeln.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: